Zoek uw duikentra

Opleidingen

Instructeur opleidingen

WOSD instructeur opleidingen zijn de basisopleidingen voor de instructeur.
Tijdens deze opleidingen worden kennis en vaardigheden opgedaan die noodzakelijk zijn om veilig en verantwoord een duiker op te leiden in alle basisopleidingen.

 

Duikleider

De WOSD opleiding 'Duikleider' is het eerste 'kaderniveau' van de WOSD. Na deze opleiding mag je namelijk de duikinstructeur begeleiden tijdens zijn of haar opleidingen en mag je zelfstandig snorkelduikers opleiden en brevetteren. Daarnaast ben je bevoegd om duikers van het niveau 'Duiker onder toezicht' zelfstandig te begeleiden tijdens de duiken die ze maken.
In deze opleiding gaan we daarom vooral dieper in op management, didactiek en controle tijdens de (duik)opleidingen. Ook wordt het geven van snorkelopleidingen en het begeleiden van duikers diepgaand behandeld. Een WOSD 'Duikleider' wordt dan ook gezien als een professional die over de gehele wereld breed inzetbaar is.

Technisch Duikleider

Technisch duiken is een vakgebied op zich. Als je daarin wilt assisteren, dan dien je een goede kennis te hebben van de mogelijkheden van het technisch duiken.
Een WOSD Duikleider kan daarom het WOSD brevet 'Technisch Duikleider' halen. Dit brevet is een extra erkenning voor de WOSD Duikleider die ook wilt assisteren in het technische gedeelte van de WOSD opleidingen.

Instructeur, niveau 1

De WOSD 'instructeur niveau 1' opleiding is ontwikkeld om de kandidaat-instructeur die kennis en ervaring te geven die hij of zij nodig heeft om op een veilige en ontspannen manier duikers t/m 'niveau 1' (Duiker onder toezicht) op te leiden met betrekking tot het theoretische deel en het zwembad/confined water deel.
Hij of zij is, na een aanvullende specialty instructeur opleiding, ook bevoegd om cursisten op te leiden en te brevetteren in zogenaamde 'droge' recreatieve specialties. Dit zijn specialty opleidingen waarbij de cursisten niet in het water hoeven zoals bijvoorbeeld de WOSD 'Apparatuur Specialist' opleiding en de WOSD/DAN 'Basic Life Support', 'Oxygen First Aid' en 'Automatische Externe Defibrillator' opleidingen.
Daarnaast mag de WOSD 'instructeur niveau 1', onder begeleiding van een WOSD 'instructeur niveau 2', het theoretische deel en het zwembad/confined water deel geven van de WOSD opleidingen 'duiker niveau 2 - Zelfstandig duiker' en 'duiker niveau 3 - Duikleider'.

Instructeur, niveau 2

De WOSD 'Instructeur, niveau 2' opleiding is ontwikkeld om de (kandidaat) instructeur die kennis en ervaring te geven die hij of zij nodig heeft om op een veilige en ontspannen manier alle WOSD basisopleidingen op te leiden en te brevetteren.
Daarnaast kan de WOSD 'Instructeur, niveau 2' ook zonder supervisie alle WOSD specialties geven waarvoor hij/zij een brevet op instructeur niveau heeft. Omdat een WOSD 'Instructeur, niveau 2' direct verantwoordelijk is voor zijn/haar cursisten en assistenten zijn de eisen voor deze opleiding hoog.

Instructeur cross-over

Voor Instructeurs van andere duikorganisaties die WOSD Instructeur willen worden bestaan er WOSD cross-over opleidingen.
De WOSD cross-over opleidingen hebben geen vast, standaard programma, maar worden op individuele basis opgezet. Het voordeel is dat de betreffende cross-over kandidaat de informatie die hij of zij al weet niet opnieuw hoeft te leren, maar alleen die informatie krijgt, die als aanvulling nodig is om gecertificeerd te worden als WOSD Instructeur.

Staff Instructeur

De WOSD Staff Instructeur opleiding is de eerste stap van het opleiden van duikers naar het opleiden van duikinstructeurs.
Een WOSD Staff Instructeur mag een WOSD Instructeur Trainer assisteren tijdens instructeur opleidingen. Daarnaast mag hij/zij, onder toezicht van een WOSD Instructor Trainer, een WOSD 'Instructeur, niveau 1' opleiden.

Instructeur Trainer

Net zoals een WOSD instructeur verantwoordelijk is voor het opleiden van WOSD duikers, is een WOSD Instructeur Trainer verantwoordelijk voor het opleiden van WOSD Instructeurs en WOSD Staff Instructeurs.
Hij of zij dient de (staff)instructeur kandidaat op een dusdanig niveau te brengen dat deze een grote kans van slagen heeft tijdens het examen dat afgenomen wordt door een onafhankelijke Instructeur Examinator. De WOSD opleiding 'Instructeur Trainer' wordt daarom alleen gegeven door het WOSD hoofdkantoor.
Tijdens de WOSD Instructeur Trainer opleiding leert de cursist op welke wijze hij of zij de beste kwaliteiten uit een (staff)instructeur in opleiding kan halen. Natuurlijk worden ook de didactische-, management- en duikvaardigheden naar een hogere schaal gebracht. Ook de houding en uitstraling van de Instructeur Trainer-candidaat zal worden geëvalueerd.

Instructeur Examinator

Het WOSD brevet 'Instructeur Examinator' is het hoogste WOSD brevet dat er bestaat. De opleiding wordt dan ook alleen gegeven door het WOSD hoofdkantoor. Naast alle bevoegdheden van een WOSD 'Instructeur Trainer', heeft een WOSD 'Instructeur Examinator' ook de bevoegdheid om een WOSD instructeur in opleiding te brevetteren tot volwaardig WOSD Instructeur en om een WOSD Staff Instructeur in opleiding te brevetteren tot WOSD Staff Instructeur.
Omdat een WOSD 'Instructeur Examinator' alle WOSD opleidingen kan geven, worden er zeer hoge eisen gesteld aan de persoonlijke en beroepsmatige kwaliteiten van deze persoon. Voordat een WOSD 'Instructeur Trainer' aan een WOSD 'Instructeur Examinator' opleiding kan deelnemen, ondergaat deze persoon een grondige evaluatie door het WOSD hoofdkantoor. Omdat een WOSD 'Instructeur Examinator' het "visitekaartje" van de organisatie is mag deze geen actief lid meer zijn van een andere duikorganisatie.

WOSD:

Postbus 171
7940 AD Meppel
Nederland

M: +31 (0)622 939930

Copyright 2013 WOSD | Ontwikkeling Clear Communications

Back to the top ∧