Zoek uw duikentra

Opleidingen

Recreatieve specialties

De recreatie specialty programma's van WOSD zijn ontwikkeld om kennis en vaardigheden op te doen die noodzakelijk zijn om de duiker veilig en verantwoord zich te laten specialiseren in een aanvullende (duik)vaardigheid.
Tijdens de recreatieve specialties wordt de standaard perslucht als ademgas gebruikt en kan de duiker, tijdens de duik, altijd een directe opstijging naar de oppervlakte maken.

 

Master Scuba Duiker

WOSD Master Scuba Duiker is het hoogste niet-professionele duikbrevet dat een duiker bij WOSD kan behalen.
Het WOSD Master Scuba Duiker brevet is een teken dat de duiker een uitgebreide opleiding en ervaring heeft ontwikkeld in de belangrijkste (duik)specialties.

Apparatuur Specialist

Elke duiker weet dat het goed (laten) onderhouden van zijn duikapparatuur het verschil kan betekenen tussen een prettige, veilige duik en een levensgevaarlijke situatie. Dit onderhoud gebeurt niet alleen door een erkende servicemonteur, maar ook door de duiker zelf.
De WOSD specialty opleiding ‘Apparatuur Specialist’ is ontwikkeld om een meer diepgaande kennis te verstrekken in het functioneren van de mechanische en gedeeltelijk elektronische delen van duikapparatuur. Het doel hiervan is het belang en de werking van de duikapparatuur te beheersen zodat men weet of en waarom de apparatuur (nog) veilig functioneert. Als aanvulling hierop kan men dan kleine storingen aan de apparatuur zelf oplossen.

Droogpak duiker

Ongeveer 70% van onze Aarde is bedekt met water waarin gedoken kan worden. Jammer genoeg voor de duiker is niet overal de watertemperatuur altijd 30 graden Celsius. Door het koudere water koelen we snel af en wordt hierdoor de duiktijd vaak verkort.
Door te duiken met een droogpak koelen we vele malen langzamer af. Hierdoor kunnen we de duiktijd verlengen. Met een droogpak kunnen we ook duiken maken in water waar je normaal gesproken niet met een (semi)natpak in kan duiken omdat dit niet verantwoord is.

Multi-level Diepduiker

Duiken naar een diepte van meer dan 20 meter is slechts voorbehouden aan duikers die gebrevetteerd zijn voor een 'diepduiken' specialty (tot 40 meter) of aan duikers die zich hebben toegelegd op het maken van technische duiken waarbij speciale mengsels van 3 of meer verschillende gassen als ademgas gebruikt worden (tot en met 100+ meter). Duiken naar een grotere duikdiepte kenmerken zich door een relatief korte bodemtijd.
Een andere wijze om op een veilige manier de duikduur te verlengen na een duik tussen de 20 en 40 meter is het maken van deze duik als een “multi-level diepduik”. Hierbij wordt een techniek gebruikt die er voor zorgt dat de weefsels tijdens de duik al stikstof kwijtraken zodat u niet over bepaalde limieten heen gaat waardoor de duiktijd op een veilige manier ook langer kan zijn.

Onderwater Navigator

Elke duiker wil eigenlijk alleen maar onder water zijn en genieten van het onderwaterleven of van een mooi object zoals een wrak. Jammer genoeg hebben we maar een beperkte hoeveelheid ademlucht bij ons zodat we vaak al vroegtijdig het water moeten verlaten. Als we dan ook nog een tijdje onderwater moeten gaan zoeken voordat we het object gevonden hebben, wordt onze duiktijd nog korter.
Door navigatietechnieken te gebruiken zijn we ons onderwater veel bewuster van waar we ons bevinden en welke kant we opgaan. Hierdoor kunnen we veel sneller bij het object komen wat we willen zien. Hierdoor kunnen we dus langer genieten van datgene waarvoor we onderwater zijn gegaan.

Nachtduiker

Het ondergaan van de zon hoeft niet te betekenen dat je geen duiken meer kan maken. Veel duikers denken echter dat er ’s nachts, net zoals op het land, niet veel te beleven valt onder het wateroppervlakte.
Het tegendeel is echter waar. Op veel plaatsen is het onderwaterleven ’s nachts veel actiever dan overdag. Veel vissen, zoals de paling, de morene en kreeften gaan onder dekking van de duisternis op jacht. Daarnaast zal je veel meer details zien omdat je ogen gefocust zijn op het deel waar je met je duiklamp op schijnt. Op deze manier wordt zelfs een duikstek waarvan je denkt alles al te hebben gezien, weer een interessante plek om te duiken.

Reddingsduiker

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe vaak heb je dit al niet gehoord. Het betekent zoveel als: “Denk eerst na hoe je het goed kan doen, voordat je het gaat doen zodat je later niet de brokken hoeft op te ruimen.” Toch bemerk je bij de duiksport dat er vaak heel laconiek wordt omgegaan met de voorbereiding en de veiligheid voor, tijdens en na het duiken. Vooral bij duikers die al wat langer duiken is de gedachte vaak: “Ach, ik weet het allemaal al, dus wat kan mij nu nog gebeuren?” en juist deze mentaliteit zorgt er voor dat er duikongevallen gebeuren.
Tijdens de WOSD reddingsduiker opleiding leer je om inzicht te krijgen in de gevaren die tijdens de duiksport kunnen ontstaan en hoe je deze het efficiëntst kunt voorkomen en oplossen. Je zult niet alleen veel medische kennis opdoen, maar ook een grote praktijkvaardigheid gaan krijgen in het observeren, voorkomen en redden van mensen die zich in en rond het water bevinden. Natuurlijk wordt ook het werken met reddingsmaterialen en het communiceren met de alarmdiensten niet vergeten.

WOSD:

Postbus 171
7940 AD Meppel
Nederland

M: +31 (0)622 939930

Copyright 2013 WOSD | Ontwikkeling Clear Communications

Back to the top ∧