Zoek uw duikentra

Opleidingen

Technische specialties

De technische specialty programma's van WOSD zijn ontwikkeld om kennis en vaardigheden op te doen die noodzakelijk zijn om de duiker veilig en verantwoord zich te laten specialiseren in een aanvullende (duik)vaardigheid.
Tijdens de technische specialties wordt een ander ademgas dan de standaard perslucht als ademgas gebruikt en/of kan de duiker, tijdens de duik, geen directe opstijging naar de oppervlakte maken.

 

IJsduiker 1

IJsduiken. Maar weinig plekken op de wereld is dit mogelijk en dan nog maar vaak voor een korte periode. Het duiken onder ijs wordt vaak als iets magisch gezien. Onder het ijs is het vaak erg licht, zijn er geen schaduwen meer en als de zon op het ijs schijnt wordt je verrast door duizenden prisma’s die door het ijs heen schijnen.
Tijdens het ijsduiken kunnen geen directe opstijgingen naar de oppervlakte gemaakt worden, maar is er meestal maar 1 of twee uitgangen waar de duiker weer veilig naar de oppervlakte kan gaan. Dit vereist extra voorbereidingen en veiligheidsregels. IJsduiken doe je dan ook niet ‘zomaar even’, maar vergt een gedegen voorbereiding en discipline.

Grotduiker 1

Een grot is altijd heel misterieus. Aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en miljoenen jaren erosie hebben de grotten zo gemaakt dat geen enkele gelijk is. Dit maakt het verkennen van elke grot weer een nieuw avontuur.
Doordat geen enkele grot gelijk is, is het ook erg belangrijk om bij elke grot de juiste maatregelen te nemen die speciaal voor die grot geschikt zijn.
Het is dan ook erg belangrijk dat je altijd eerst een grot goed aan de buitenzijde verkend en alle voor en nadelen beoordeelt voordat je deze binnengaat. Hiermee voorkom je ongelukken zoals snijwonden, de weg kwijtraken (en zonder lucht komen), klem komen zitten, aanvallen van dieren die in de grot leven, etc. en wordt de grotduik een echt avontuur.

Wrakduiker 1

Een wrak is vaak een heel geschiedenisboek. Duiken naar wrakken is dan ook een droom van bijna elke duiker. Wrakken zijn echter ook onvoorspelbaar met scherpe randen en doorgerot materiaal waar een duiker goed rekening mee moet houden.
Het is dan ook erg belangrijk dat je altijd eerst een wrak goed verkend en alle voor en nadelen beoordeelt voordat je deze binnengaat. Hiermee voorkom je ongelukken zoals snijwonden, de weg kwijtraken (en zonder lucht komen), klem komen zitten, etc. en wordt de wrakduik een echt avontuur.

Verrijkte luchtduiker 1

Eén van de beperkingen die we onder water hebben is de duiktijd. Hoe vaak gebeurt het niet dat je nog bezig bent om een mooi wrak te verkennen of het leven op een koraalrif en je duikcomputer of duikplanner zegt je dat je de duik moet afbreken omdat je anders in decompressietijd komt?
Duiken met een verrijkt luchtmengsel is de manier om deze duiktijd op een veilige wijze te verlengen en toch een geen-decompressieduik te maken.
Duiken met een verrijkt luchtmengsel is niets nieuws. Al in de jaren 50 van de 20e eeuw werd dit met veel succes gedaan. Later werd het vaak alleen nog door beroepsduikers gedaan, maar voor de recreatieduiker heeft dit duikgas ook veel positieve mogelijkheden.

Verrijkte luchtduiker 2

Om de duiktijd te vergroten zal je de ademgas die in gebruikt moeten aanpasen. Bij de verrijkte luchtduiker, niveau 1 heb je al geleerd hoe je kunt duiken als je het zuurstofpercentage van je ademgas vehoogd naar maximaal 40%.
Je kunt dit zuurstofpercentage echter nog verder verhogen tot wel 100%. Bij zuurstofpercentages boven de 40% zal je echter te maken krijgen met andere normen en veiligheden. Ook zal je de duikapparatuur die je gebruikt moeten aanpassen om te zorgen dat deze de hoge zuurstofpercentages zonder problemen kan leveren.

Decompressie duiker

Als je een langere tijd op een grotere diepten wilt duiken dan zal je het ademgasmengsel moeten aanpassen. Er zal een derde gas bijkomen, namelijk Helium, zodat de narcotische effecten van de ademgassen op de grotere diepten gecontroleerd kan worden.
Door de grotere duiktijd kan je ook meestal niet meer een onafgebroken directe opstijging naar de oppervlakte maken. De opgebouwde gassen in je lichaam zullen de tijd moeten krijgen om het lichaam weer te verlaten. Hiervoor maak je op vastgestelde diepten zogenaamde 'decompressiestops'.

Normoxic duiker

Normoxic duiken is duiken naar grotere diepten met een tri-mix (Zuurstof/Stikstof/Helium) mengsel waarvan het zuurstofpercentage tussen de 18% en de 21% zit.
Omdat je met dit mengsel niet aan de oppervlakte kunt ademen zal je dus met meerdere duikcilinders aan de duik beginnen en op een vooraf bepaalde diepte van ademgas (duikcilinder) moeten wisselen. Hierdoor pas je, op een gecontroleerde manier, de gasopname en decompressietijden van je lichaam aan voor een bepaalde diepte.

Hypoxic duiker

Hypoxic duiken is duiken naar 'het donkere gebied' van onze wateren.
Je duikt met een tri-mix (Zuurstof/Stikstof/Helium) mengsel waarvan het zuurstofpercentage minder dan 18% is. Omdat je met dit mengsel niet aan de oppervlakte kunt ademen zal je dus met meerdere duikcilinders aan de duik beginnen en op een vooraf bepaalde diepte van ademgas (duikcilinder) moeten wisselen. Hierdoor pas je, op een gecontroleerde manier, de gasopname en decompressietijden van je lichaam aan voor een bepaalde diepte.

WOSD:

Postbus 171
7940 AD Meppel
Nederland

M: +31 (0)622 939930

Copyright 2013 WOSD | Ontwikkeling Clear Communications

Back to the top ∧